دنیای اطلاعات: کره در اصل روغنی است که از ماست چکیده میگیرند. کره روغن ناگداخته است. کره از منابع مهم انرژی و ویتامین A است و معمولا در وعده صبحانه مصرف میشود. و همچنین در زیستشناسی در گروه لیپیدها قرار میگیرد. لیپید همان چربی است که آزاد شدن انرژی آن در بدن بیشتر از سایر مواد به طول میانجامد.
کره در جلوگیری از بیماری های قارچی، حفظ تعادل بدن و ایجاد قدرت در عضلات مفید بوده ضمن آنکه برای پوست هم بسیار مفید است.
طرز تهیه کره بسیار آسان می باشد فقط نیازمند زمان بیشتری است. کره طبیعی معمولا در مراکز تهیه لبنیات و با در روستاها و بین عشایر تهیه می شود. شما می توانید در منزل این ماده پر خاصیت را تهیه و مصرف نمایید. به روشی بسیار ساده.
نکات بسیار مهم
- کره زرد رنگ و کره سفید رنگ داریم. کره زرد رنگ از ماست گاو و کره سفید از ماست گاومیش، گوسفند و یا بز تهیه میشه.
- در تهیه کره فقط یک نوع ماست باید باشه ترکیبی از انواع ماست ها رو نداریم چون مزه کره رو بد میکنه.
- سرشیر ماست رو نباید بگیرید.
- فقط باید بدونید از چه میزان ماستی چقدر کره تهیه میشه ( بسته به ذائقه شما و یا نوع ماست در دسترس شما داره میتونه ماست گاو باشه، ماست گاومیش، گوسفند و یا بز )
تهیه نیم کیلو کره
۵ کیلو ماست گوسفندی
۵ کیلو ماست گاومیش
۵ کیلو ماست بز
۱۰ کیلو ماست گاو (چون چربی کمتری دارد) مفید ترین نوع کره به دلیل داشتن میزان زیاد ویتامین A
مواد مورد نیاز
ماست (میزان ماست بستگی به خود شما دارد. معمولا یک کیلو ماست در حدود ۵۰ الی ۱۰۰ گرم کره خواهد داشت)
آب ( به ازای هر مقدار ماست یک و نیم الی ۲ برابر آب)
کمی نمک (تا کره دیرتر خراب شود)
مشک – دبه درب دار – همزن برقی و یا مخلوط کن (استفاده از مخلوط کن بهتر است)
یخ
مقداری آب جوش
روش کار
ابتدا ماست و آب رو درون ظرف درب دار میریزیم (مخلوط کن). کمی نمک رو هم اضافه می کنیم.
ظرف رو به طور مدام و یا یک سرعت یکسانی تکان می دهیم (مخلوط کن) به مدت ۱ الی ۲ ساعت تا کف رو بیایید و یک جا جمع شود.
چنانچه بخواهید زمان کمتری صرف این کار باشد در ابتدای کار، درون ماست و آب مقداری آب گرم بریزید. آب گرم باید بلافاصله ریخته شود تا باعث از بین رفتن کف نشود.
کف که زیاد شد باهم ترکیب شده و کم کم شکل جامد گرفته و از مایع جدا میشه. الان تقریبا کره شما آماده و مایع باقی مانده همان دوغ است.
درون ظرف تمیز دیگری پارچه تمیزی، معمولا تنظیف را قرار دهید و مایه درون مخلوط کن را روی تنظیف بریزید.
کمی ظرف را تکان دهید تا آب از کره جدا شود، برای اینکه سریعتر کره شکل بگیره درون ظرف کمی یخ بریزید.الان کم کم کره داره شکل می گیره
تنظیف حاوی کره رو محکم فشار می دهیم تا کاملا مایع از آن گرفته شود. چنانچه این مایع درون کره بماند باعث فساد و خراب شدن و بدبو شدن کره میشه.
کره آماده شده رو درون ظرفی بریزید بهش با دست و یا قالب حالت بدید و درون یخچال قرار بدهید.
با یک کیلو ماست الان شما هم کره دارید و هم دوغ ولی سالم و طبیعی
شما می تونید کره طعم دار درست کنید به این ترتیب که ابتدای کار، یعنی موقع ترکیب آب و ماست ماده دلخواه خودتون رو بریزیدمعمولا پونه را اضافه می کنند.
ممکنه اضافه کردن این ماده باعث دیرتر شکل گرفتن کره بشه.
باید حتما خواستون باشه کاملا آب کره یا همون دوغ گرفته بشه چرا که در کوتاه مدت باعث فساد کره شده و کره شما تغییر طعم داده و تلخ میشه
چنانچه دسترسی به مشک برقی داشته باشید کار شما راحت تر هم میشه.
اگر دیدین مصرف زیادی برای کره ندارین و یا حتی دلتون می خواد از کره، روغن ساری یاغ یا روغن زرد درست کنید.