مطالب از سراسر وب

دیک چینی (سیاستمدار)

دنیای اطلاعات: ریچارد بروس دیک چینی متولد ۳۰ ژانویه، ۱۹۴۱ در لینکلن، نبراسکا؛ سیاست‌مدار آمریکایی، و چهل و ششمین معاون رئیس جمهور ایالات متحده آمریکا از سال ۲۰۰۱ تا ژانویه ۲۰۰۹ در این کشور بود. در زمان زمامداری جورج دبلیو بوش، او دومین سیاست‌مدار قدرتمند در ایالات متحده بود.
در صورت بیماری جورج دبلیو بوش، در بازه زمانی فوق، مطابق قانون دیک چنی معاون او سکان رهبری را موقتاً بدست می‌گرفت. دیک چنی در کتاب جدیدی با عنوان «استثنایی: چرا جهان به یک آمریکای قدرتمند احتیاج دارد؟» که گفته می‌شود در نگارش آن «لیز چنی» (دختر دیک چنی) همکاری نموده، ضمن تأیید مجدد برنامه شکنجه زندانیان در دولت بوش پسر، باراک اوباما را رئیس جمهوری ضعیف نامیده است.

زندگینامه

ریچارد بروس چینی معروف به دیک چینی، در تاریخ ۳۰ ژانویه سال ۱۹۴۱ در شهر “لینکلن” در ایالت “نبراسکا” در ایالت متحده آمریکا متولد شد. وی در شهرهای “سامنر” و “کاسپر” در ایالت “وایومینگ” بزرگ شد. دیک از دانشگاه معروف “ییله” (Yale) در ایالت “وایومینگ” در رشته هنر در مقطع کارشناسی و پس از مدتی در رشته علوم سیاسی با مدرک کارشناسی ارشد فارغ التحصیل شد، سپس وی دکتری خود را از دانشگاه “ویسکانسین-مدیسون” آمریکا اخذ کرد.دیک فعالیت های سیاسی خود را به عنوان یک کارآموز برای کنگره “ویلیام استایگر” (A. Steiger) آغاز کرد، بعد از سال ۱۹۶۹، در امور دولتی مشغول به کار شد و خیلی زود در دولت “ریچارد نیکسون”، به عنوان دستیار ویژه “دونالد رامسفلد (عضو حزب جمهوری خواه)” منصوب شد.

دیک چینی

دیک چینیتولد: ۳۰ ژانویه ۱۹۴۱
محل تولد: لینکلن، نبراسکا
ملیت: ایالات متحده آمریکا
حزب سیاسی: حزب جمهوری‌خواه
همسر: لین چنی
فرزندان: الیزابت، مری
شغل: سیاستمدار
مذهب: متدیست

بعد از استعفای نیکسون از ریاست جمهوری در سال ۱۹۷۴، رامسفلد به عنوان دستیار “جرالد فورد”، رئیس جمهور وقت به کاخ سفید رفت و چینی هم همراه با او به آنجا رفت.دیک چینی، در سال ۱۹۷۵ به ریاست کاخ سفید و در پایان دهه‌ ۱۹۸۰ به عضویت شورای سیاست‌گذاری‌های خارجی منصوب شد، وی هم چنین در سال های ۱۹۸۹ تا ۱۹۹۳ با ریاست جمهوری “ژرژ بوش پدر” وزارت دفاع را به عهده گرفت. وی در ژوییه ۱۹۹۱ مدال آزادی ریاست جمهوری را بخاطره مدیریت عملیات خلیج فارس کسب کرد. و در سال ۱۹۹۲، مدیر اجرایی ارشد شرکت هالیبِرتون (یکی از بزرگ ‌ترین شرکت‌های خدمات نفتی جهان) شد. سر انجام در سال های ۲۰۰۱ تا ۲۰۰۸ به مقام معاونت ریاست جمهوری “جورج دبلیو بوش”، منصوب شد.

خانواده

پدر دیک کارمند وزارت کشاورزی و مادرش یکی از ستاره های سافت بال در دهه ۱۹۳۰ بود و بر اساس اطلاعات موجود، “ویلیام چینی”، جد بزرگ چینی، در قرن ۱۷ از انگلستان به ماساچوست مهاجرت کرده است.

ازدواج و فرزندان

چینی، در سال ۱۹۶۴ با “لین وینسنت ” که همکلاسی دبیرستان او در ایالت “وایومینگ” بود، ازدواج کرد و ثمره این ازدواج دو دختر به نام‌های “لیز (وکیل و سیاستمدار با سابقه آمریکا) ” و “مری” است.

خویشاوندی چینی و اوباما

“لین چنی” همسر دیک چنی، طی مصاحبه ای در سال ۲۰۰۴ اعلام کرد: زمانی که تاریخچه ایالت “وایومینگ” را مطالعه می کرده به این نکته پی برد که همسر او با “باراک اوباما” خویشاوند هستند. بر اساس گفته های لین چنی، دیک و باراک هر دو از نوادگان مردی هستند که از “مریلند” به “وایومینگ” نقل مکان کرد، اگر شما هشت نسل به عقب برگردید مشاهده می کنید که هر دوی این افراد ( چنی و اوباما ) متعلق به یک خانواده هستند.
این خبر در حالی منتشر می شود که بر اساس مدارک موجود، پدر “اوباما” اهل “کنیا” و مادر او اهل “کانزاس آمریکا” بوده اند.
بر اساس گفته های همسر چنی، پشت هشتم “اوباما” فردی به نام “مارین دیووال” یک پروتستان فرانسوی است که پسر او با “سوزانا” که دختر فردی بنام “ریچارد چنی” بوده ازدواج کرده و “ریچارد چنی” در دهه ۱۶۵۰ میلادی از “انگلیس” به “مریلند” مهاجرت کرد.
در همین رابطه، سخنگوی اوباما درباره خویشاوندی خود با دیک چنی می گوید : به تاریخچه خانوادگی هر فردی که نگاه کنید فردی را پیدا می کنید که مایه ننگ خانواده است.

تحصیلات

دیک چینی از دانشگاه معروف “ییله” (Yale) در ایالت “وایومینگ” در رشته هنر فارغ التحصیل شد وی پس از دوبار اخراج از این دانشگاه موفق نشد تا در مقاطع بالاتر تحصیل خود را ادامه دهد، بنابراین به محل سکونتش بازگشت و به عنوان کارگر برق کار مشغول به کار شد. پس از مدتی دیک در سن ۳۴ سالگی و ۱۲ سال بعد به دانشگاه بازگشت تا علم سیاست را ادامه دهد، سرانجام در رشته علوم سیاسی از دانشگاه “ییله” (Yale) با مدرک کارشناسی ارشد فارغ التحصیل شد. وی دکتری خود را از دانشگاه “ویسکانسین-مدیسون” آمریکا اخذ کرد. دیک به‌خاطر تحصیل در دانشگاه و بارداری همسرش، در جنگ ویتنام حاضر نشد تا زمانیکه در سال ۱۹۶۷ به‌خاطر سن بالا دیگر لازم نبود چینین نگرانی داشته باشد.

ورو به عرصه سیاست

دیک چینی با ظاهری دفاعی در دنیای سیاست ظاهر شد، او در ۲۷ سالگی دنبال شغلی در واشنگتن بود. او خواستار کارآموزی در دفتر “رامسفلد” شد اما چنین موقعیتی به او داده نشد. هرچند درنهایت راه هر دو به همدیگر رسید.
در نهایت در سال ۱۹۷۴ “نیکسون” از قدرت کناره ‌گیری کرد و با روی کار آمدن “جرالد فورد” در سمت ریاست جمهوری، “رامسفلد” را همراه با سایه‌ اش چینی به عنوان معاون خویش به سمتی در کاخ سفید منصوب کرد. چینی جوان ‌ترین فردی شد که پس از فارغ‌التحصیلی پستی را به عنوان “رئیس کارمندان کاخ سفید” در دوران “جرالد فورد”، رئیس‌جمهوری اسبق آمریکا کسب کرد.

ریاست ستاد کاخ سفید

در سال ۱۹۷۵ چینی ۳۴ ساله، سمت رئیس ستاد را در کاخ سفید گرفت. وی از این سال به بعد، دستیار رامسفلد نبود بلکه در قدرت دولتمردان آمریکا سهیم شد.

دوری موقت چینی از عالم سیاست

در سال ۱۹۷۶ که جمهوری‌ خواهان انتخابات را باختند و دیک چینی از سمت‌ اش عزل شد؛ وی به همراه خانواده‌ اش در دریای “کارائیت” به تعطیلات رفت. در بازگشت به امریکا، چینی در یک شرکت مشاوره، مشغول به کار شد و تلاش‌ کرد فضای داخلی واشنگتن را بیاموزد، او به مشتری‌های ثروتمند خود کمک می‌کرد تا سرمایه‌گذاری بکنند. هرچند کمی بعد دوباره به دنیای سیاست بازگشت. در اواخر دهه‌ ۱۹۷۰، او در خانه‌ نمایندگان، عضو کنگره شد. هرچند استرس و فشارهای کاری، کار خود را کرد. او در ۳۷ سالگی اولین حمله‌ قلبی خود را گذراند.

چینی و برنامه DOG

در دهه ۱۹۸۰، کاخ سفید برنامه‌ اورژانسی مخفیانه‌ای را شروع کرد که البته تنها در ۱۱ سپتامبر ۲۰۰۱ برای نخستین بار اجرایی شد. برنامه بر این اساس ریخته شد که دولت محافظه‌ کار بتواند بعد از هجوم شوروی سوسیالیستی به دوام خود ادامه دهد. این برنامه را ” DOG” به‌ معنای «امتداد دولت» و آن را یک برنامه‌ خیلی اورژانسی ویژه نامیدند، که اگر دولت به نقطه‌ فاجعه ‌باری برسد، سه تیم مختلف باید سه نقطه‌ مختلف کشور فرستاده شوند. برنامه‌ DOG فقط بر روی کاغذ وجود نداشت. هر سال سه تیم، تشکیل شده از یک رئیس جمهور، یک رئیس ستاد و ۵۰ کارمند از واشنگتن به یک پایگاه نظامی، جایی در ایالات متحده پرواز می‌کرد. آن‌ها در پایگاه‌های خود برنامه‌های اورژانسی را تمرین می‌کردند. حتی نزدیک ‌ترین فامیل‌های اعضای این تیم‌ها از مقر یا برنامه‌ تمرینی آن‌ها خبری نداشت. “رامسفلد” و چینی از اعضای ثابت تمرین‌های DOG بودند. عضویت در شورای سیاست‌گذاری‌های خارجی در پایان دهه‌ ۱۹۸۰ چینی عضو شورای سیاست‌گذاری‌های خارجی شد، شبکه ‌ای که با تجار و سیاست‌مداران در کشورهای مختلف، مرتبط و بر سیاست خارجی امریکا تاثیرگذاری گسترده‌ای داشت.

تصدی وزارت دفاع در کابینه بوش پدر

دیک چینی خیلی سریع در سطح آمریکا مشهور شد، وی در زمان ریاست جمهوری جرج بوش پدر، بین سال های ۱۹۸۹-۱۹۹۳، به مقام وزیر دفاع منصوب شد .وی در مدت حضورش در سمت وزارت دفاع، توجه ناظران سیاسی آمریکا را به خود جلب کرد.

مدیریت دو عملیات مهم

دیک چینی، در دوره وزارت دفاع، مدیریت ۲ عملیات نظامی را به عهده داشت: اولی عملیات نظامی پاناما، و بعدی جریان تهاجم عراق به کویت در سال ۱۹۹۰ (معروف به جنگ خلیج فارس) بود.

دیک چینی و عملیات صحرا

چینی، قبل از جنگ با عراق، نقش سرپرستی و آرایش نیروهای آمریکایی در خلیج فارس را به عهده داشت. وی در ۱۷ ژانویه ۱۹۹۱، بعد از اشغال کویت در ۲ اوت ۱۹۹۰ توسط دولت عراق، در زمان “جرج بوش پدر”، همراه با متحدان نظامی آمریکا، در کنار “کولن پاول”، (ژنرال و وزیر امور خارجه)، در عملیاتی بنام “طوفان صحرا”، با مقام وزیر دفاع شرکت کرد.

مهمترین آزمون دیک چینی در سمت وزارت دفاع

چینی اولین یورش به عراق را در سال ۱۹۹۱ با موفقیت نظامی اجرایی کرد و راه نفوذ ارتش امریکا به شبه جزیره‌ نفت‌خیز عرب را باز کرد. در جریان جنگ خلیج در سال های ۱۹۹۰ تا ۱۹۹۱، دیک چینی و “دونالد رامسلفد” به بهترین دوستان “شاهزاده بندر بن سلطان” (دومین پسر سلطان بن عبدالعزیز) تبدیل شده بودند، به طوری که در ۱۱ ژانویه ۲۰۰۳ براساس نوشته “باب وودورد”، روزنامه نگار آمریکایی، این دو فرد، “بندر” را از نیت بوش برای اقدام نظامی علیه عراق، حتی پیش از آنکه “کالین پاول”، وزیر امور خارجه آمریکا از این امر باخبر شود، خبردار کرده بودند.

کسب مدال آزادی ریاست جمهوری

مدیریت عملیات خلیج فارس از او یک چهره معروف ساخت، به خاطرهمین عملیات، در ژوییه ۱۹۹۱ مدال آزادی ریاست جمهوری را کسب کرد.

چینی و تجارت نفت

در سال ۱۹۹۲ چینی سعی کرد خود نامزد ریاست جمهوری بشود اما حمایت کافی نداشت. وی هم یک رجل سیاسی و هم یک رجل تجارت بین المللی نفت و گاز در جهان بود، درنتیجه به بخش خصوصی رفته و مدیر اجرایی ارشد شرکت هالیبِرتون (یکی از بزرگ ‌ترین شرکت‌های خدمات نفتی جهان) شد.
او در دوران وزارت خود ارتباط با این شرکت را شروع کرده بود و قراردادهای چند میلیارد دلاری بین این شرکت و پنتاگون امضا کرده بود.
چینی قبل از تصدی مسئولیت حاکمیتی به عنوان مدیر ارشد هالیبرتون چندین بار به ایران سفر کرده و در دفتر این شرکت در تهران به مذاکره با طرف‌های نفتی ایرانی پرداخته بود.
مشاوره شرکت های نفتی در دوران کلینتون از سال ۱۹۹۲ وقتی که “بیل کلینتون” به مقام ریاست جمهوری رسید، دیک چینی، تبدیل به مشاور شرکت های نفتی شد، وی چندین بار سیاست بیل کلینتون را، سخت انتقاد کرد.

تصدی ۸ ساله معاونت رییس جمهور

انتخابات ریاست جمهوری سال ۲۰۰۱ آمریکا، با اختلاف محاسبه تعداد آرا بین “جورج دبلیوبوش” و” آلبرت آرنولد گور” به اختلاف و مشاجره کشید و در نهایت “جورج دبلیو بوش”، به مقام ریاست جمهوری ازسال ۲۰۰۱ تا ۲۰۰۸ انتخا ب شد. در طول این ۸ سال، دیک چینی، این شخصیت سیاسی نفتی، به مقام معاونت ریاست جمهوری، منصوب شد.
یکی از اولین قدم‌های دولت جدید، خلق “گروه توسعه‌ سیاست‌های ملی انرژی” برای امریکا بود که چینی خود رهبری این گروه را برعهده گرفت.
دیک چینی

مدیریت ضد ترور

در ماه‌های منتهی به ۱۱ سپتامبر، چینی مدیریت ضد ترور و اورژانسی کشور را با سیاست‌های ملی انرژی کشور، همسو ساخت. کمیسیون‌های مختلف در این موضوعات کار می‌کردند و هم‌زمان گزارش‌های خود را به‌دست چینی می‌دادند. برنامه‌ پنهانی که “رامسفلد” و چینی از دهه‌ ۱۹۸۰ در آن دخیل بودند بالاخره در سال ۲۰۰۱ نمایان و برنامه‌ پنهانی DOG در ۱۱ سپتامبر اجرایی شد. کمی پیش از ساعت ده صبح، بعد از سقوط هواپیما بر روی ساختمان پنتاگون، چینی دستور اجرایی شدن این برنامه را صادر کرده بود.

مستند “جهان به روایت چینی”

دیک چینی، که به عنوان قدرتمندترین معاون رئیس‌جمهور سابق آمریکا در تاریخ این کشور شناخته می شود، در سال ۲۰۱۲، در مستندی دو ساعته به نام “جهان به روایت چینی” در شبکه خبری “سی ان ان” همچنان از اقداماتش در دوران فعالیتش در کاخ سفید سرسختانه و قاطعانه دفاع می‌کند. دیک چینی در بخشی از فیلم مستند خود می‌گوید: از اقدامات تحت رهبری دولت آمریکا در جریان جنگ عراق احساس بسیار خوبی دارم. البته در این جنگ ۴۴۸۸ سرباز آمریکایی و ۱۳۴ هزار غیرنظامی عراقی کشته شدند. وی همچینین استفاده از شکنجه در پی حملات تروریستی ۱۱ سپتامبر ۲۰۰۱ میلادی از جمله تکنیک مورد مناقشه غرق مصنوعی حمایت کرد.
قراداد نفتی “هالیبرتون – اورینتال” “سیروس ناصری” نایب رئیس هیأت مدیره و مدیرعامل شرکت “اورینتال کیش” و دیک چینی، دو نفر اصلی زمینه‌ ساز قرارداد نفتی “هالیبرتون – اورینتال” در ایران بودند. سفر چینی به ایران در سال ۱۳۷۹ که برای آماده‌سازی قراردادهای نفت و گاز در ایران صورت گرفت، تا مدت‌ها محرمانه باقی ماند. در همین سفر محرمانه بود که دیک چینی به علت عارضه قلبی، حتی چند روزی را میهمان یکی از بیمارستان‌های تهران بود.

انتقاد چینی از سیاست های اوباما

در سال ۲۰۱۴، دیک چینی معاون رییس جمهوری سابق آمریکا در گفت و گو با “فاکس نیوز”، “باراک اوباما” رییس جمهوری این کشور را، به ساده لوحی و بی تدبیری متهم کرد و شکل گیری و قدرت گرفتن گروه تروریستی داعش را حاصل سیاست های غلط او دانست.
در این گفت و گو خبری، وی از اوباما خواست تا مدت زمان باقی مانده دوران ریاست جمهوری خود را بجای حل مسائل سیاسی جهان به بازی در زمین گلف بگذراند.
دیک چینی گفت: «که اوباما با اشتباهات مکرری که در سیاست های گذشته اش مرتکب شده کم کم به این نتیجه خواهد رسید که نگاهی که به جهان دارد، نگاه غلطی است. اوباما در اثر شکست های پی در پی سیاست های غلطی که به کار گرفته در یافت که جهان آشوب زده امروز با خشونت و سبوعیتی که در آن جریان دارد به یک رهبری نیرومند در آمریکا نیاز دارد که او از عهده آن بر نمی آید. معاون رییس جمهوری سابق آمریکا، نیرومندتر شدن گروه تروریستی داعش را یکی از نتایج سیاست های غلط اوباما و ضعف او در برخورد با مسائل جهانی دانست.
وی با اشاره به افزایش و گسترش گروه های افراطی در جهان از سیاست های اوباما در کاهش تدریجی توانمندی های نظامی آمریکا بشدت انتقاد کرد.
چینی افزود: ارزیابی های انجام شده از سوی کمیته های بی طرف نشان می دهد که توانمندی های نظامی آمریکا در حال حاضر برای اجرای استراتژی حفظ منافع این کشور در جهان کافی نیست.

دیک چینی محرک اولیه تهاجم به عراق

دیک چینی معاون “جرج دبلیو بوش” رئیس جمهور پیشین امریکا طراح اصلی تهاجم نظامی ۲۰۰۳ امریکا به عراق بود. وی در بیانیه‌های علنی متعدد با طرح ادعای این که عراق تسلیحات کشتار جمعی در اختیار دارد به شکل گیری راهکار به اصطلاح «جنگ بر ضد ترور» جورج بوش کمک کرد.
در ژوئیه ۲۰۱۴، “کارلا هاول” (مدیر اجرایی کمیته ملی لیبرال)، در گفت و گو با “پرس تی وی” دیک چینی را محرک نخست بی ثباتی و جنگ مخرب در عراق دانسته و گفت:
« چینی شخصی بود که پافشاری می کرد تسلیحات کشتار جمعی وجود دارد که تهدیدی علیه امریکا است، این درحالی است که دولت وی در سال‌های اخیر پس از تحقیقات کاملی که نشان داد چینین تهدیدی وجود نداشته است، مجبور شد با شرمساری ادعای خود را پس بگیرد.»
این مفسر امریکایی یادآور شد: «ادعای چینی مبنی بر این که عراق تسلیحات کشتار جمعی در اختیار دارد بهانه‌ای برای حمله به عراق بود.» هاول افزود: « با او باید مانند یک جنایتکار جنگی رفتار شود نه مانند یک فرد اگاه به مسایل سیاست خارجی.»

منبع: پرسن گرام

درباره ادمين

مجید کوهی طراح سایت و دانش آموخته مهندسی تکنولوژی جوشکاری است. وی از بحث و مطالعه در مورد فناوری و فلسفه لذت می‌برد، به سبک زندگی اسلامی علاقه دارد و اوقات فراغتش را با کیهان شناسی، طراحی مدارهای الکترونیکی و زمین شناسی می‌گذراند.
تعداد مقالات: 1520 مقاله تا کنون.

دیدگاهتان را بنویسید

  • آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های مورد نیاز با علامت‌ * مشخص شده‌اند.
  • مخاطبان گرامی، برای انتشار نظرات لطفا نکات زیر را رعایت فرمایید:
  • 1- نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • 2- نظرات حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های اسلامی منتشر نمی‌شود.
  • 3- نظرات پس از ویرایش تایید می‌شود.