دنیای اطلاعات: ناباروری مشکلات برخی از خانم ها است ، اما باید خودمان را با اطلاعات علمی و درست از شر این کابوس و استرس رها کنیم و به موقع برای مادر شدن اقدام کنیم.
اگر یکی از ریسک فاکتورهای زیر را دارید بلافاصله بعد از عروسی برای بچه دار شدن اقدام کنید تا مبادا نازایی غافلگیرتان کند.
عوامل اثرگذار زنانه:
سن
از سی، سی و پنج سالگی به بعد هر سالی که به عمرتان اضافه میشود، احتمال تاخیر بارداری یا نازایی هم به شما نزدیکتر میشود؛ چون افزایش سن روی کیفیت و کمیت تخمکها تاثیر میگذارد. پس اگر در این محدوده سنی هستید زودتر دست به کار شوید.
وزن
وزن زیاد یا وزن خیلی کم و پایین بودن BMI روی تخمکگذاری تاثیر میگذارد و احتمال بارداری را تحت تاثیر قرار میدهد.
سیگار
سیگار هم بر لولههای رحمی و هم بر دهانه رحم اثر بد میگذارد و هم خطر سقط و حاملگی خارج رحمی را بالا میبرد.
سابقه قاعدگیهای نامرتب
سندروم تخمدان پلی کیستیک از مهمترین و شایعترین علل به هم خوردن نظم قاعدگی در خانمهاست که با حفظ وزن ایدهآل، توصیه به ورزش و فعالیت بدنی و در بعضی موارد استفاده از دارو میتوان علائم را کنترل کرد ولی به هر حال خانمی که دچار تنبلی تخمدان است، بهتر است بارداریاش را به تاخیر نینداخته و اجازه ندهد سیکلهایش بیش از دو ماه قطع باشد.
آمنوره هیپوتالامیک اگر ورزشکار حرفهای هستید و شدت فعالیت بدنی یا استرستان بالاست یا اگر بسیار لاغر هستید هم ممکن است با خطر تاخیر در باروری مواجه شوید. در این صورت نه فقط برای بچهدار شدن بلکه برای سلامت خودتان و پیشگیری از عوارض قلبی یا پوکی استخوان، بهتر است تحت هورمون درمانی قرار بگیرید.
قاعدگیهای دردناک
قاعدگی دردناک اتفاق شایعی است که شاید خیلی از خانمها ندانند تا چه اندازه میتواند روی بارداریشان تاثیر بگذارد. این دردها شک متخصص زنان را به بیماری آندومتریوز بالا میبرد و با گذشت زمان میتواند باعث چسبندگی و نازایی شود.
سابقه جراحی
اگر در گذشته تحت عمل جراحی مانند جراجی تخمدان یا سیستکتومی قرار گرفتید یا اگر سابقه بدخیمی تخمدان داشتید و بخشی از بافت این اندام شما که حاوی سلولهای زایا بوده برداشته شده ممکن است در معرض نازایی باشید چون این جراحیها احتمال چسبندگیهای لگنی را بالا میبرند.
سابقه عفونتهای لگنی
اگر سابقه عفونتهای لگنی داشتید، این خطر بیش از سایرین برای شما وجود دارد که لولههای رحمیتان دچار چسبندگی و گرفتگی شود.
پایین بودن سن یائسگی و از کار افتادن زودرس تخمدانها
سن یائسگی تحت تاثیر عوامل مختلفی است؛ از اقلیمهای گوناگون گرفته یا درصد چربی بدن و… ولی اگر مادر و مادربزرگتان زود یائسه شدهاند، این احتمال هم برای شما وجود دارد چون یائسگی زودرس به واسطه وراثت و ژنتیک منتقل میشود. از کار افتادن زودرس در تخمدانها هم یکی دیگر از عوامل خطر نازایی است که به صورت ژنتیکی منتقل میشود.
بیماریهای خاص
خانمهایی که دچار بیماریهای کلیوی، دیابت، لوپوس و… هستند باید بعد از ازدواج، بهسرعت از پزشکمعالجشان اجازه بارداری گرفته و بچهدار شوند چون خطر نازایی تهدیدشان میکند.
از جمله مهمترین علل نازایی هستن از جمله کاهش سایز بیضهها که باعث میشود تعداد سلولهای زایا کم شود، هایپوسپادیاس (پایینتر قرار گرفتن مجرا نسبت به سر آلت تناسلی)، برگشت مایع منی به سمت مثانه، واریکوسل (به دلیل اختلال در اسپرمسازی)، نهان بیضه گی (به دلیل آسیب به سلولهای بیضه) و…
عوامل مردانه
تماس های محیطی و شغلی
اگر به دلیل شغلتان روزانه مجبور به استنشاق هوای آلوده یا مواد شیمیایی هستید یا اگر تماس پوستیتان با موادی مثل رنگهای روغنی، چسبها، هیدورکربنها، رادیواکتیو، آفتکشها و… بالاست، بیش از سایر آقایان خطر نازایی تهدیدتان میکند.
استفاده طولانیمدت از لباسهای تنگ
اگر شرایط شغلیتان جوری است که مجبورید دائما لباس تنگ یا پلاستیکی بپوشید (یا هر شرایطی که باعث افزایش دما در اطراف اندامهای تناسلی شود)، بهتر است برای پدرشدن عجله کنید.
تماس بیش از حد با آب گرم
اگر زیاد سونا میروید یا عادت دارید به مدت طولانی در آب داغ بنشینید، باید بدانید که این عادت میتواند به قیمت اختلال در روند اسپرمسازیتان تمام شود.
سابقه وازکتومی
سابقه وازکتومی قبلی در آقایان یکی از نکاتی است که میتواند احتمال بارداری بعدی را در آنها به شدت کاهش دهد.
عفونتها
هر گونه عفونتی که باعث انسداد مجاری در مردها شود، میتواند آنها را از موهبت پدر شدن هم محروم کند.
سابقه خانوادگی
اگر عموهایتان دچار ناباروری بودهاند، بد نیست که شما هم یک سری بررسیهای کلی را در مورد سلامت خودتان انجام دهید وگرنه ممکن است نازایی شما را هم غافلگیر کند.
ژنتیک
در نازایی هم مانند خیلی از بیماریهای دیگر، ژنتیک حرفهای مهمی برای گفتن دارد. از جمله این زمینههای ژنتیکی که نمیگذارد مردها طعم پدر شدن را بچشند میتوان به حذف های کروموزم Y،سندروم کلاین فلتر یا وجود یک کروموزم X اضافی، بیماری سیستیک فایبروزی و… اشاره کرد.
اختلالت غددی
اختلالت غدد از دیابت گرفته یا کمکاری و پرکاری تیروئید روی توان باروری مردها (و زنها) تاثیرگذار است.
مصرف داروهای بدنسازی
اگر بدنسازی کار میکنید و به پیشنهاد مربی یا همباشگاهیها به داروهای تستوسترونی روی آوردید، پس باید پی خطر نازایی را هم به تنتان بمالید چون این ترکیبا اسپرمسازی را مختل میکند.
بیماریها
بیماریهای مردانه از جمله مهمترین علل نازایی هستن از جمله کاهش سایز بیضهها که باعث میشود تعداد سلولهای زایا کم شود، هایپوسپادیاس (پایینتر قرار گرفتن مجرا نسبت به سر آلت تناسلی)، برگشت مایع منی به سمت مثانه، واریکوسل (به دلیل اختلال در اسپرمسازی)، نهان بیضه گی (به دلیل آسیب به سلولهای بیضه) و…