دنیای اطلاعات: فنسالاری یا تکنوکراسی در اصطلاح به حکومت تکنیک اطلاق شدهاست که در آن نظام سیاسی، اقتصادی و اجتماعی باید به وسیله صاحبان فن اداره شود. به دیگر سخن فنسالاری به مفهوم هواداری از رهبری ارباب فن است که بر ماشینیسم و دانش فنی و مهارتهای فناورانه تکیه دارد و همانها یعنی مهندسان، دانشمندان و تکنوکراتها باید فعالیتهای اقتصادی و سیاسی را رهبری کنند.
مکتب تکنوکراسی یک مکتب فکری است که در آن، شایستگی افراد برای قرار گرفتن در موقعیتهای مختلف بر اساس دانش تخصصی و فنی آنها سنجیده میشود.
بنابراین مفهوم تکنوکراسی میتواند مفهومی مدیریتی و یا مفهومی سیاسی باشد.
در تعریف تکنوکراسی و به کار بردن این واژه باید دقت داشته باشیم که تکنوکراسی، صرفاً به تکنولوژی به معنای رایج امروزی آن اشاره نمیکند و تاکید آن صرفاً بر اهمیت دانش تخصصی در تعیین صلاحیت افراد است.
در نظام های سیاسی، تکنوکراتها بر این اصل تاکید دارند که به جای انتخاب سیاستمداران یا مدیران کسب و کارها (که معمولا یکی از این دو گروه در فهرست کاندیداها قرار میگیرند) باید کسانی در مسند امور قرار بگیرند که بالاترین دانش تخصصی را در حوزه خود دارند.
با توجه به اینکه معیار سنجش دانش تخصصی به سادگی قابل تعریف نیست و از سوی دیگر، تعیین و انتخاب فرد شایسته از سوی عامهی مردم در یک فرایند دموکراتیک برای تکنوکراتها پذیرفته شده نیست، عملاً مکتب تکنوکراسی صرفاً به عنوان یک دیدگاه تئوریک و بر روی کاغذ و توسط روزنامه نگاران مورد استفاده قرار میگیرد و نمیتوان آن را به عنوان یک راهکار فکری یا مکتب عملی سیاسی در نظر گرفت.
در کل میتوانید تکنوکرات را کسی در نظر بگیرید که در ارزیابی صلاحیت انسانها (در اقتصاد، مدیریت و سیاست)، دانش تخصصی آنها را به عنوان مهمترین فاکتور مورد توجه قرار میدهد.
توضیح: کلمههای تکنوکراسی و تکنوکرات در زبان فارسی به فن سالاری و فن سالار ترجمه شدهاند.
مطالب از سراسر وب
کلمات کلیدی: Technocracy اصطلاحات سیاسی ایدئولوژی سیاسی تکنوکرات تکنوکراسی چیست؟ فن سالار فنسالاری مکتب تکنوکراسی واژگان سیاسی