دنیای اطلاعات: تقریبا همهی ما میدانیم که GMO مخفف عبارت genetically modified organisms به معنی ارگانیسمهای اصلاح شده ژنتیکی است. با این حال هیچ تعریف واحدی برای GMOها وجود ندارد، تعریفی که شامل همه اشکال و جنبههای آن باشد. البته چندین تعریف توسط اتحادیهها و سازمانهای علمی پیشنهاد شده است اما به دلیل اینکه زمینههای گسترده و متنوعی در زیر مجموعه GMO قرار میگیرد، هیچ تعریف واحد و کاملی را نمیتوان پیدا کرد.
اگر بخواهیم دید کلی بر این موضوع داشته باشیم، باید بگوییم GMO میتواند شامل هر اصلاح ژنتیکی باشد. یعنی هر چیزی، چه به روش طبیعی و چه غیر طبیعی اگر دچار اصلاح ژنتیکی شده باشد در زیرمجموعه GMO قرار میگیرد. با این دید، اصطلاح GMO شامل تعداد زیادی از گونههای حیوانی و گیاهی میشود. اما دید واضحتر و مشخصتری نیاز است.
اصلاح/مهندسی ژنتیک یک فناوری بسیار خطرناک است.
هیچ ماده ی غذایی بهتر از میوه جات و سبزیجات تازه ی محلی نیست. با خرید مواد غذایی محلی از کشاورزان، می توان آنها را حمایت کرد و پول غذاها را در جامعه نگه داشت.در تعریف دیگری، GMO هر اصلاح ژنتیکی است که توسط انسان و با ابزارهای علمی انجام شده باشد. با این تعریف هر گونهای که ژن آن توسط فرایندهای طبیعی تغییر کرده باشد، رد میشد. در طول سالها، بسیاری از سازمانهای جهانی، تغییراتی در این دو دیدگاه و در تعریفهای GMO ایجاد کردهاند. با این حال همانطور که پیشتر گفتیم، همچنان تعریف واحدی وجود ندارد. با همه اینها شاید بهترین تعریف، تعریفی باشد که توسط سازمان بهداشت جهانی، سازمان غذا و کشاورزی و کمیسیون اروپا مطرح شده است. طبق این تعریف اصلاح GMO، اصلاحی است که نتواند به طور طبیعی با ترکیب مجدد یا جفتگیری ایجاد شود.
تا امروز این تعریف، بهترین و مناسبترین تعریف است اما مثل هر چیز دیگری در زندگی، میتواند این تعریف هم در آینده نزدیک دچار تغییر شود. همانطور که از زمان شروع این GMOها، تعریفهای مختلفی ارائه شدند و تغییر کردند. اما نقطه شروع GMOها کجا بود و چگونه وارد زندگی انسانها شدند؟
GMO Free و Non GMO چیست؟
گواهینامه های GMO Free و Non GMO نشان می دهد که در تولید محصولات غذایی و کشاورزی مورد نظر از هیچ گونه مواد اولیه تراریخته یا تغییر ژنتیکی شده استفاده نشده است.
چگونه می توان از غذاهای اصلاح شده ژنتیکی اجتناب کرد؟
۱- از غذاهای فراوری شده با مواد تشکیل دهنده ی ذرت، سویا، کانولا، چغندرقند و پنبه دوری کنید.
بیشتر از ۷۰ درصد غذاهای فراوری شده در فروشگاه های عمده فروشی و رستوران ها، از ذرت، سویا، کانولا و پنبه ساخته می شوند.
علاوه بر آن نیمی از شکر مصرفی در محصولات غذایی از چغندر قند نشات میگیرد.
۲- دنبال محصولات تایید شده Non-GMO یا GMO Free بگردید.
این محصولات غذایی، تحت نظر برنامه ی تاییدیه بسیار سختگیرانه قرار گرفته تا احتمال آلودگی به GMO به حداقل ممکن برسد و به شما اطمینان دهد که این مواد اصلاح نشده ژنتیکی(Non-GMO)هستند.
۳- غذای ارگانیک میل کنید.
خرید مواد غذای ارگانیک احتمال عدم وجود مهندسی ژنتیک را تضمین می کند زیرا استفاده از مواد GMO در تولید مواد غذایی ارگانیک ممنوع است.
۴- مواد غذایی محلی خریداری کنید.
هیچ ماده ی غذایی بهتر از میوه جات و سبزیجات تازه ی محلی نیست. با خرید مواد غذایی محلی از کشاورزان، می توان آنها را حمایت کرد و پول غذاها را در جامعه نگه داشت.