دنیای اطلاعات: یکی از موضوعات و دعاوی که در صلاحیت دادگاه خانواده است، مطالبه و استرداد جهیزیه است. موضوعی که لزوم حضور یک وکیل امور خانواده خوب در آن مشخص و واضح است چرا که بسیاری از خانوادهها بدون علم و آگاهی نسبت به این موضوع، مشمول ضرر و زیانهای مالی زیادی میشوند.
بعد از اینکه به هر دلیلی زن و شوهر نتوانند به زندگی مشترک خود ادامه دهند و اقدام به طلاق و جدایی نمایند، فارغ از اینکه ترک منزل توسط زن موجه باشد یا نباشد، زن حق بردن جهیزیه خود به مکان مورد نظر خود را دارد. این اتفاق حتی میتواند قبل از وقوع طلاق بیفتد.
تقاضای بازگرداندن جهیزیه با تنظیم دادخواست استرداد جهیزیه و ارائه آن به دادگاه خانواده انچام میگیرد اما موارد ریز و درشتی که در مورد استرداد جهیزیه وجود دارد به گونهای است که باید با یک وکیل امور خانواده در این زمینه مشورت کرده و از او برای استرداد جهیزیه کمک بگیرید. در ادامه به برخی از این موارد اشاره میکنیم که در نهایت لزوم حضور وکیل خانوادگی را مشخصتر میکند.
وظیفه وکیل خانواده چیست؟
وکیل خانواده شاید در مرحله اول وظیفه ای پیشگیرانه را بایستی ایفا نماید، مثلاً با توضیح کامل و تفهیم شروط ضمن عقد ازدواج، تعهدات، حقوق و تکالیف طرفین را برای آنان شفاف سازی نماید و از این طریق جلوی بروز اتفاقات ناخوشایند و اختلافات را در آینده بگیرد. در مرتبه بعدی وظیفه اصلاحی و ایجاد صلح و سازش را باید ایفا نماید و سعی کند امور را خارج از دادگستری حل و فصل نماید. نهایتاً هم باید در کلیه حقوق و تکالیف طرفین از جمله مهریه، نفقه، اجرت المثل، جهیزیه مرد و زن، هدایا، حضانت و مواردی از این قبیل مدافع حقوق موکلش باشد و مصلحت ایشان را در این زمینه رعایت نماید.
جهیزیه، موارد مشمول آن و نقش وکیل خانواده
منظور از جهیزیه، تمامی اقلام و کالاهایی است که طبق عرف و رسم جاری جامعه توسط زوجه و خانواده وی به منزل شوهر برده شده است. معمولا خانواده عروس یک لیست از جهیزیه تهیه میکنند این برگه به امضای شوهر و چند شاهد میرسد و نشانه این است که زوجه این اموال را با خود به منزل زوج آورده است. در این لیست قیمت، مدل و ویژگیهای هر یک از اقلام جهیزیه ذکر میشود.
البته در بعضی از شهرهای ایران رسم است که برخی از اقلام جهیزیه توسط زوج تهیه شود ولی ممکن است در لیست جهیزیه این موارد نیز ذکر شود. به عنوان نکته مهم باید بگوییم اگر زن درخواست استرداد داشته باشد و اگر مرد ثابت کند که این موارد را خودش خریداری کرده، طبق قانون زن نمیتواند آنها را به عنوان جهیزیه خود مسترد کند.
مورد دیگر طلاهای عروس است. اگر طلاهای عروس را جزء جهیزیه در لیست ذکر کنند، این طلاها جزء جهیزیه نیست، اما در هرصورت متعلق به زوجه و در تصرف اوست.
نکته بعدی در مورد لوازم و وسایلی است که در طی زندگی مشترک زن و مرد خریداری میشود و حتی جایگزین وسایل قدیمی میشود. زن نسبت به استرداد آنها حقی ندارد و نمیتواند نسبت به استرداد آنها درخواست بدهد. به طور کلی جهیزیه شامل وسایل زندگی است که زن با خود به منزل شوهر آورده است.
اگر قصد استرداد جهیزیه را دارید حتما در مورد استرداد وسایلی که میتوانید درخواست استرداد آنها را بدهید از قبل با یک وکیل خانواده خوب مشورت نمایید.
هزینه استرداد جهیزیه و مشورت با وکیل خانواده
اگر با یک وکیل خانوادگی در زمینه استرداد جهیزیه مشورت کرده باشید، حتما باید به شما گفته باشد که تمام هزینه استرداد و جمعآوری، بستهبندی، حمل و جابهجایی این لوازم به عهده زن است (طبق تعرفه دستگاه قضا و به شرط آنکه میزان ارزش مال مرقوم شده باشد، هزینه استرداد حدود ۳ و نیم درصد از ارزش کل مال است).
معمولا از زمان شروع تا پایان دادخواست و در صورتی که زوجین واقعا تمایلی به ادامه زندگی نداشته باشند بین یک تا نهایتا ۳ ماه طول میکشد تا زوجه جهیزیه خود را دریافت نماید. اگر طلاق توافقی صورت گرفته باشد معمولا استرداد جهیزیه با توافق طرفین صورت میگیرد و زوجین بدون اقامه هیچ گونه دعوایی، بر سر این موضوع با هم توافق میکنند.
چه زمانی دادخواست استرداد جهیزیه توسط وکیل خانواده مطرح می شود؟
اما دادخواست استرداد جهیزیه با داشتن لیست سیاهه و یا بدون آن، زمانی مطرح میشود که زوجین بر سر این موضوع دچار اختلاف شده و به توافقی نرسند. در این حالت استرداد جهیزیه به مانند هر دادخواست حقوقی دیگری نیازمند رعایت نمودن موارد قانونی است.
در دادخواست استرداد نیز مواردی وجود دارد که باید به دقت تکمیل شود بنابراین بهتر است حتما از یک وکیل امور خانواده کاربلد و خوب مشورت بگیرید و این دادخواست را با کمک وکیل تنظیم نمایید.
دادخواست استرداد جهیزیه و کمک گرفتن از یک وکیل خانواده خوب
برای تقدیم دادخواست استرداد جهیزیه در ابتدا بایستی فرم دادخواست را تهیه و اقدام به تنظیم آن نمود. خواهان باید دادخواست را به دقت تکمیل و امضا کرده و مشخصات خود و همسرش و همین طور وکیل در آن قید شود.
مورد بعدی در دادخواست استرداد، تعیین خواسته و بهای آن است که باید به دقت تعیین و مشخص شود، چرا که دادگاه صرفا به همان میزان درج شده در دادخواست ترتیب اثر خواهد داد و هزینههای دادرسی نیز بر همان اساس تعیین میشود.
کسی که خواهان استرداد جهیزیه است، میتواند برای جلوگیری از تضییع جهیزیه و از بین رفتن آن، از دادگاه تقاضای صدور قرار تامین خواسته نیز نماید.
ضمائم دادخواست استرداد جهیزیه شامل چه مواردی است؟
برای اینکه بتوانید دادخواست استرداد جهیزیه بدهید مدارکی را به عنوان ضمیمه آماده نمایید که بهتر است از قبل با وکیل خود در این زمینه مشورت کنید از جمله سند ازدواج یا کپی برابر با اصل آن، شناسنامه و کارت ملی و همینطور سیاهه و لیست جهیزیه (در صورت نداشتن این لیست باید با دلایل دیگری از جمله شهادت شهود یا اقرار مرد اقدام کنید).
در مطالبی که گفتیم سعی کردیم شما را با نحوه دادخواست استرداد جهیزیه آشنا نماییم. اما اگر قصد ارائه دادخواست برای استرداد جهیزیه را دارید پیشنهاد میکنیم برای جلوگیری از هر گونه مشکل در روند پرونده خود حتما با یک وکیل خانواده باتجربه مشورت نمایید و یا پرونده را به ایشان بسپارید. یک سوالی که برای همه افراد جامعه مطرح می شود این است که ” آیا راهکاری برای جستجو و یافتن وکیل امور خانواده متخصص وجود دارد؟ “، در جواب به این سوال باید بگوییم بله. شما با مراجعه به سامانه های مختلف که در حوزه حقوقی فعالیت می کنند مراجعه نمایید و در آنجا وکیل و مشاور حقوقی خانواده خود را جستجو و براساس رزومه آنها بهترین وکیل را انتخاب نمایید.