اصلی ترین پیدایش لکهای حاملگی (کلوآسما) تغییرات هورمونی در زنان و زمینه وراثتی و ژنتیکی در مردان است.
به لکهایی که در سنین میانسالی به روی گونهها، پیشانی و گونه خانمها و در برخی موارد آقایان بروز میکنند “لکهای حاملگی” (کلوآسما) اطلاق میشود؛ اما این نام اشتباه است چرا که بسیاری از این افراد باردار نشدهاند و حتی آقایان نیز احتمال دارد به این لکها مبتلا شوند.
منشا پیدایش این لکها را تغییرات هورمونی در بدن بروز این لکها از علائم بلندمدت بلوغ پس از گذر سالها است و عواملی نظیر مصرف داروهای ضدبارداری، بارداری و تابش نور آفتاب و تجربه استرس آن را تشدید میکند.
لکهای حاملگی سال به سال و در گذر زمان تیرهتر میشوند و معمولا روند رو به بهبود ندارند، حتی در طول درمان با قطع روند درمانی لکها به صورت فرد بازمیگردند.
پیشگیری بروز این لکها
استفاده مناسب از ضد آفتاب و پرهیز فیزیکی از نور آفتاب در فصلهای گرم میتواند از تحریک پوست برای به وجود آمدن لکهای حاملگی جلوگیری کرد.
افرادی که در خانواده خود سابقه بروز این نوع لکها وجود دارد نباید از مصرف داروهای ضدبارداری استفاده کنند. همچنین ضد آفتابهای مناسب و از کرمهای لایهبردار بدون عارضه استفاده کنند.
هورمونهای طبیعی زنانه در طول زمان ممکن است باعث پیدایش لکهای حاملگی شوند اما اختلالات عملکردی ضعیف تخمدان میتواند این روند را تسریع بخشد که برای درمان آن لازم است که فرد تحت نظر یک متخصص زنان قرار بگیرد.
نقش استرس در تشدید لکهای صورت،در صورتی که استرس فرد و محیط او کاهش پیدا کند، احتمال ابتلا به این لکها نیز کاهش مییابد.
موارد ابتلای مردان به لکهای حاملگی، بروز این لکها در آقایان زمینه هورمونی ندارد، اما منشا ژنتیکی دارد و پیشگیری و درمان آن به همان شکل زنان است اما درمان آن سختتر از زنان است
درمانهای لکهای حاملگی دو قسمت است داروهای مختلف لایهبردار و ضد لک در صورت تداوم اپیدرمال و سطحی بودن آن در طولانی مدت میتواند موثر باشد
روشهای غیردارویی نیز به شکل میکرودرم ابریژن، پلیگیکهای شیمیایی و یا بکارگیری لیزرها با توجه به نوع لک و با تشخیص پزشک راه مناسبی برای درمان آن است.