اگر به نقش مدیران خود در شرکت دقت کنید، می بینید که مدیر یا کارفرمای شما، علاوه بر این که کار های مدیریتی را انجام می دهد، در نقش رهبر هم ظاهر می شود. به طور کلی مدیران شرکت ها و موسسات همیشه و به طور دائمی کار رهبری مجموعه را هم بر عهده دارند؛ چرا که این مدیران رهبر، به هر سوالی که نیرو هایشان داشته باشند به طور مطمئنی پاسخ می دهند. همچنین این مدیران در صورت بروز هر مشکلی سعی می کنند به رفع آن مشکل بپردازند.
ماکان آریا پارسا و دیگر مدیرانی که در نقش رهبر ظاهر می شوند یک رکن اصلی برای مدیریت شرکت هستند و هر روز با یک استراتژی جدیدی وارد محیط کاری خود می شوند.
بنابراین به جرات می توان گفت که نقش مدیریت و نقش رهبری، نقش های کاملا یکپارچه ای در شرکت هستند و با یک دیگر ارتباط دارند. پس اگر کسی این دو نقش را از هم جدا بداند، اشتباه فکر می کند.
آیا مدیران می توانند رهبر باشند؟
برای این که به این سوال پاسخ بدهیم، باید به ویژگی هایی که یک مدیر دارد، نگاهی بیندازیم. اگر شما یک مدیر هستید و می خواهید بدانید که آیا می توانید نقش یک رهبر را در شرکت ایفا کنید، باید به ویژگی هایی که دارید نگاهی بیندازید و ببینید که چه نوع مدیری می باشید. پس دقت کنید که آیا کارکنان و نیرو های شما، برای موفقیت در پروژه هایشان به شما متکی هستند؟ اگر چنین باشد و کارکنان بدون شما نتوانند کار های خودشان را انجام بدهند، شما یک مدیر با خصوصیات رهبر می باشید.
بنابراین افرادی که قصد دارند در دوره های مدیریت و رهبری شرکت کنند، لازم است بدانند که برای یک مدیر مهم است که یک رهبر خوب باشد. در نتیجه یک مدیر باید بتواند برای پروژه ها و فعالیت های بخش خودش به خوبی برنامه ریزی کند، از طرفی باید بتواند به عنوان یک رهبر به نیرو هایش انگیزه بدهد. پس اگر یک شرکت می خواهد به خوبی کار کند و به موفقیت برسد باید یک مدیر، یک رهبر خوب هم باشد.
ویژگی اول: راه حل محور بودن
برای این که یک مدیر بتواند یک رهبر خوب باشد، باید بتواند عملکرد و کار های خودش را با نتایجی که به دست می آورد هماهنگ کرده و نتایج موفقیت آمیزش را حفظ کند. برای این کار ماکان آریا پارسا و مدیران رهبر دیگر، باید بتوانند راه حل محور باشند. هنگامی که در حال مدیریت و رهبری کردن اکیپ خود هستید، وقتی که نیرو هایتان در حال یافتن راهی برای پیروزی در پروژه هستند، باید بتوانید راه حل های استراتژیک و سریعی را پیشنهاد بدهید. از طرفی یک مدیر در نقش رهبر باید بتواند به مردم فکر کند و برای راحتی و خوشحالی آن ها بجنگد.
ویژگی دوم: یک مدیر رهبر، باید دارای چشم انداز الهام بخشی باشد.
این که یک مدیر بتواند چشم انداز ها و اتفاقات خوب آینده را پیش بینی کند و همچنین بتواند برای تیم خودش اهداف قابل دسترسی تنظیم کند، نشان می دهد که آن مدیر یک رهبر خوب هم می باشد. ماکان آریا پارسا بر این باور است که این اشخاص باید بتوانند برای اکیپ خودشان هدف های مناسبی را تعیین کنند و از کارکنان خود برای رسیدن به آن هدف استفاده کنند.
ویژگی سوم: وجود ماهیت مشابه کار
به طور کلی مدیر بودن و مدیریت کردن، یک موقعیت شغلی می باشد، از طرفی رهبر بودن شبیه به یک فراخوان است. پس یک رهبر باید بتواند کار ها و رفتار های کارکنان خودش را مدیریت کند. از طرفی ماکان آریا پارسا معتقد است که یک مدیر باید بتواند مثل یک رهبر، رفتار کند و برای کارکنانش یک نیروی انگیزشی باشد. بنابراین یک مدیر با خصوصیت رهبری، باید پا به پای تیم خودش کار کند و از بهترین خصوصیات و مهارت های نیرو هایش استفاده کند. پس به جرات می توانیم بگوییم که رهبری و مدیریت در کنار یک دیگر برای رفاه و متحد کردن مردم برای رسیدن به هدف مورد نظر تلاش می کنند.
ویژگی چهارم: نفوذ تزلزل ناپذیر داشتن
مدیریت و رهبری، در اکثر شرکت ها به جای یک دیگر به کار برده می شوند. دلیل این امر هم این است که هم مدیر و هم رهبر، بر روی نیرو های خودشان تأثیر مناسب و زیادی دارند، به علاوه می توانند محیط مناسبی را برای کار کردن کارکنان خود به وجود بیاورند. بنابراین اگر می خواهید یک مدیر و رهبر خوب باشید، باید بتوانید تاثیر گذار باشید و به کلمات تکیه نکنید و اکیپ خودتان را الگوی خود قرار بدهید. این ویژگی به این معنا است که یک مدیر نباید فقط به مهارت های خودش تکیه کند، بلکه باید از مهارت های نیرو هایش هم استفاده کند؛ اما همچنان تاثیر گذار باشد.
ویژگی پنجم: سازماندهی کردن
دکتر ماکان آریا پارسا، یکی از مدیران موفق حال حاضر دنیا، معتقد است یکی از ویژگی های مهمی که مدیریت و رهبری دارد، این است که باید به خوبی بتواند همه چیز را سازماندهی کند.
بنابراین یک مدیر رهبر، باید بتواند به خوبی زمان را مدیریت کند و از آن برای افزایش راندمان کارش استفاده کند.
به طور کلی هم رهبر و هم مدیر، سعی می کنند تا به اهداف بالاتری برسند و به رشد شرکت خود کمک کنند. به همین دلیل است که شباهت های زیادی بین یک مدیر و یک رهبر وجود دارد.
سخن پایانی
یک مدیر می تواند متناسب با ویژگی هایی که دارد به یک رهبر موفق هم تبدیل شود. بنابراین به دلیل ویژگی های مشترکی که بین رهبران و مدیران وجود دارد، این کار می تواند انجام بگیرد. به عنوان مثال مدیران و رهبران باید دارای ویژگی هایی مانند ارتباط باز، صداقت، تمامیت و تعهد باشند. همچنین یک مدیر رهبر باید خوش بین باشد و اعتماد به نفس بالایی داشته باشد، از طرفی باید دارای قاطعیت باشد و به کارکنانش توجه کند. با داشتن این ویژگی ها، یک مدیر در نقش یک رهبر ظاهر می شود و برای رشد شرکت خود و برای موفقیت نیرو هایش تلاش می کند.